10.11.2017 09:39:24 tarihinde yazıldı.
Yasin Üstün yazmıştı. 10.11.2017 00:15:36
Sevgili arielbuzz sanırım sabahki kuyruk acın rahatsız etti ki seni her posta yorum atma ihtiyacı hissediyorsun ya da laf olsun torbamda da biraz satoshi dolsun diyorsun.Gel seninle küçük bir yolculuğa çıkalım.Hiç bilmediğin alanlara uçuyoruz şimdi kemeri sıkı bağla,nereye gidiyoruz biliyor musun: Vergi Hukuku'na
Şimdi anlayabileceğin seviyede minimum basitlikte anlatacağım sana iyi oku,rahatsız etmekten ziyade anlamaya,öğrenmeye çalış.Verginin tüketiciye yansıtılıp yansıtılmaması açısından iki tür vergi söz konusudur bizim hukuk sistemimizde:
1-Doğrudan(dolaysız) Vergi
2-Dolaylı Vergi
Doğrudan(dolaysız) vergi olarak nitelendirilen türde vergi mükellefi yükümlüsü olduğu vergi miktarını doğrudan devlete öder,arada bir aracı yoktur.Kafanda daha iyi netleşmesi için birkaç dolaysız vergi örneği bırakıyorum buraya:
-Gelir Vergisi
-Kurumlar Vergisi
-Emlak Vergisi
biz bunlara ilişkin vergileri devlete dolaysız olarak yani direk öderiz.Herhangi bir miktar üzerinden farklı kişilere yansıtılıp en son üzerimizde kalmaz,vergi mükellefi direk devletle muhattaptır.Gelelim Dolaylı Vergi konusuna: Bu durumda Vergi mükellefi ve vergiyi ödeyen taraf farklıdır, bir vergi mükellefi tarafından direkt olarak ödenmeyen, mal ve hizmet kullanıcısına devredilen (aktarılan) vergiler dolaylı vergilerdir. Örneğin, bir market alışverişi sonrasında tüketici tarafından ödenen KDV, market sahibi aracılığı ile devlete iletilir.Şu an BTCTürk'e girdiğinde adınıza fatura düzenleyip gönderiyorlar değil mi? Şu kadarlık işlem hacmine sahipsiniz vs vs diye.Nedir güzel kardeşim oradaki vergi? Sana yansıtılan vergidir.Çünkü aslında BTCTürk çoktan vergisi ödemiştir,o belirtilen oranda sana yansıtır.Bunun içinde sistemi kurmadan önce oturur düşünür,benim işlem hacmim ne kadar,ne kadar vergi veririm,diğer borsalar ne kadar transfer ücreti koyuyor vs vs ve en sonda ortaya bir rakam çıkartır.Örneğin paribu yapacağınız her türlü çekimde 3 TL alırım diyor x borsası da 5 TL alırım diyor gibi gibi.Şimdi paribunun koyduğu 3 TL sistemin temel prensipleriyle mi alakalı.Böyle bir kafadaysan rica edicem beni bir daha yorma.Bitcoin herhangi bir devlet otoritesi tarafından düzenlenemez ifadesi doğru fakat eksiktir.Gerçekten bütün insanlığın parası olan BTC evrensel hukuk normlarına tabi tutulamaz zira düzen zaten uluslarüstü bir seviyededir.Fakat unutmayınız ki her devlet kendi ülke sınırları içerisinde istediği her şey hakkında hukuki düzenlemeye gidebilir.Buna da engel olacak gücünüz varsa buyurun.Bakın blockchain sistemini geçiyorum şu an Güney Kore'de sıradan vatandaşın internet erişimi çok sınırlı,belirli bir süreye tabi.Bu bir evrensel haktır.Hertürlü bilgi ve kaynağa ulaşım hakkınız birçok uluslarası sözleşmede yer almasına rağmen ülke bunu sınırlamıştır.Diyebilir misiniz ki bunu neden sınırladın?Adamlar bal gibi sınırladı,gir hadi oradaki düzeni gücün yetiyorsa değiştir.Bir anayasal hakkın dahi verilemediği dünya düzeninde Bitcoin ile ilgili düzenleme yapılamaz ifadesi son derece isabetsiz ve kaynaktan yoksundur.Velhasıl kelam size diyeceğim şey şu: Benimle aynı fikiri paylaşın veya paylaşmayın önemli değil.Benimle düzgün bir üslupla gerekli argümanınızı sunarak konuşun,ben size çok kibar bir dille bıkmadan usanmadan fikrimi açıklarım,sizi de kibarca dinlerim.Ama siz terbiyesizlik yapar seviyeyi yerlerde tutarsanız kusura bakmayın ben de sizinle anladığınız dilden muhattap olurum.Lütfen gereksiz daha fazla uzatmayın
oncelikle kuyruk acisi fln gibi ifadeler manasiz olmus. hani ben onemsemem de, onemseyen cikabilir. usluba dikkat edelim. ikincisi.. burasi bir forum. burada pek eski degili, ama siz benden yenisiniz. burada herkes her basliga yorum yazar, bilgisini paylasir. "ne o her yorumuma yorum" derseniz olmaz. uc kurusluk bilgiyle cok biliyormus gibi anlamsiz seyler yazarsaniz, daha iyi bilen biri gelir sizi duzeltir. bilgi eksigin oldugu halde bir de uslubu elden kacirip cahilce cehaletinde israr etmenin manasi yok. olaya vergi hukukundan girmissin. halbuki sana yukarida kripto para takasindan dogan kazancin vergilendirilmesi elbette ayri konu demisim. ama ya okumamissin, ya anlamamissin. transfer ucretleri dedigin seyi (konu hakkinda ufak da olsa bilgi sahibi oldugunu varsayarak) islem transferlerinden bahsettigini dusunmustum. cunku transfer demek, kripto para dunyasinda, islem transferi demektir. sen eftden mi bahsediyorsun? o zaten kripto para takasindan dogan kazancla ilgili. ben sana senin de soyledigin gibi transfer kelimesinden bahsediyorum (fee). bir adresten baska bir adrese btc ya da benzeri coin yolladigindaki kesintiden yani. dogal olarak devletler buna karisamaz guzel kardesim. bilgi sahibi olmadigin, bu alanda yolun daha cok basinda oldugun, beslendigin kaynaklarin da son derece kisitli oldugu zaten forumdaki mesajlarindan belli. en ufak bir fikrin yok ilgi duydugun bu konu ile alakali. aci ama gercek :)
gelelim bitcoinle ilgili duzenleme yapilamaz ifadesine... konu hakkinda hicbir bilgin olmadigi icin, kavramlari da yerli yersiz kullaniyorsun. devletler, kripto para ticaretine (takasina) ya da genel anlamda bu ekonomiye duzenlemeler, kisitlamalar, sinirlamalar getirebilirler. bunu zaten yazimda soyledim. ama anlamamissin. okudugunu zaten anlamiyorsun. bitcoine duzenleme olarak tanimladigin (cahilce, eksik, hatali) sey benim bu bahsettigimse (yani onu demek istiyorsan), onu zaten soyledim. abd de yapiyor, cin de yapiyor (abd konumu konusunda da hic bilgin yok. sana cin, singapur, polonya, hollanda desem o ulkelerde bu konuda ne olup bittigi konusunda en ufak bilgin yoktur eminim). elbet turkiye de yapacak. bitcoine duzenleme yapmak ise herhangi bir devletin gucu ihtimalinde degil. dogal olarak. anlayabildin mi simdi? ya terimleri, kavramlari dogru kullan, ya bilmedigin konularda konusunca, seni gelip duzeltene bir de terbiyesizlik yapma.
ne zaman bu forumda birisi bilmedigi, hakim olmadigi, anlamadigi halde biliyormus, hakimmis, anliyormus gibi davranmakta israrsi olursa, cikar onu duzeltirim canim kardesim. cunku buradan elde edilen bilgi, insanlarin yatirimlarini degerlendirmede karar vermelerine etken oluyor tatli kardesim. bilgisizligini burda olur olmaz cumlelerden olusan bir fikir butunune dokup insanlarla paylasirsan, ustelik sana dogrusunu soyleyene de "artisslik" yaparsan, hem kendin cahil kalmaya devam edersin, hem bu forumun kalitesini dusurursun. emin ol su yazdiklarini disardan konu hakkinda "temel bilgi sahibi" herhangi biri okusa der ki "bu nasi ortam. cehalet fiskiriyor". ogren guzel kardesim. terimleri ve ne olduklarini okumakla basla.