10.05.2020 00:32:51 tarihinde yazıldı.
Öncelikle tecrübeli kişilerden bilgi almaya çalış.
Ayrıca hangi kartın kaç H kazım gücü olduğunu tam olarak öğrenmeye çalış. Mesela buradaki GPU H değerlerinin bazılarında yanlış bilgilenr mevcut. Birkaç yerden kontrol etmeni tavsiye ederim.
Tek bir anakrat ile ne kadar çok ekran kartı çalıştırırsan karın o oranda artacaktır ama şu an için çok kar bıraktığı söylenemez. Ben 8 tane kart ile yaklaşık 700 liralık enerji gider karşılığında 235H kazım gücüyle aylık ortalama (Bugünkü değerlerle 1ETH:1500TL civarı) 800/850 Liralık bir ETH kazıyorum aylık bazda. Yanı ortalama 8 li rigde 100/150 lira kar edebiliyorum ancak. ELimde sistem olduğu için kazım yapıyorum. Yeni yatırım yapmayı düşünmem. ETH ağında bu yaz büyük bir değişim söz konusu ve bu değişim esnasında büyük düşüş yada tam tersi bir yükseliş yaşanabileceği öngörülüyor. Bunu göze alarak hesaplamanı yapmanı tavsiye ederim. Şu anda bu değişimden kar edebilmek için birçok kişi 32 ETh almaya çalışıyorlar. Bunun sonrası ne şekilde gelişecek belirsiz.
Sistem olarak öncelikle kazım yapacağın havuzu seçmelisin. Ayrıca hangi ekran kartını kullanacağını seçmelisin. Bunları yaparken de enerji giderini çok iyi hesaplamalısın. 4/5 kart ile kazım yapmayı düşünüyorsan ya vazgeç yada kart sayını artır.
İşlemci gücün yada kullanacağın Ram çok önemli değil. Ram 4GB olması yeterli mesela. İşlemci olarak ise dual mining yapmayı düşünmüyorsan (Tavsiye etmem çünkü sistemin yorulur.) alt seviye bir işlemci yeterli olacaktır. (Pentium G3xxx yada G4xxx gibi.
Kazım yapacağın havuz ve kullanacağın program/Platform a göre ya bir tane 120GB SSD yada 16GB flash belleğe ihtiyacın olacak. (HiveOS veya benzeri platformlar için 16GB lık flash bellek yeterli olacaktır.)
En önemli konulardan birisi ise kullanacağın PSU seçimi. Kesinlikle kaliteli PSU kullanmanı tavsiye ederim. PSU seçerken kurmayı planladığın sistemin çekeceği enerjiden en az yüzde yirmi fazlasını hesaplamanı tavsiye ederim.
mesela 5 adet RX470/570 ekran kartı için kabaca hesaplayacak olursak ortalama 5x100W:500 Watt ekran kartları ve ortalama 200/250 Watt diğer donanımlar olduğunu varsayarsak harcayacağın enerji 700/750Watt olacak olup kullanacağın PSU da yüzde seksen verimlilikte bir PSU olduğunu varsayarsak yaklaşık 900/950Watt elektrik sarfiyatın olacak olup en az 1100Watt lık PSU kullanmalısın. Normal şartlarda ise 1200/1250Watt lık PSU tavsiye ederim sisteminin daha verimli çalışması ve olası enerji sorunları yaşamaman açısından.
Ben 8 tane 470/580 ekran kartını bir süre 1600 Watt lık tek bir PSU ile çalıştırdım. Ama sonradan sıkıntı yaşayabileceğimi düşünerek elimde olan ikinci bir 750Watt lık PSU yu da ilave ettim. Toplam kullandığım enerji 1280Watt civarı.
Umarım yardımcı olur yazdıklarım.
Herkese bol kazançlar...